"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

joi, 15 iulie 2010

Realitatea nu e totul

Pentru mine "străin" nu e opusul lui "cunoscut", ci opusul lui "familiar". Lucrurile necunoscute nu-i obligatoriu să-ţi fie străine, dar cele cunoscute iţi pot deveni.
In viaţă, lucrurile sunt inseparabile de umbra lor. Realităţile nu-s totul - din întreg face parte şi ceea ce ele provoacă.

7 comentarii:

Deea spunea...

Da, pacat doar ca uneori elementele ce provoaca realitatile - ganduri, cuvinte,dorinte - nu au atata putere pe cat ne-am dori.

Ovidiu spunea...

Unii ar spune că realitateatea e nimic. Există doar atitudinea noastră faţă de ea. Oricum asta e doar ceea ce contează.

Claudiu Crăciun spunea...

Observ ca din acest text al meu a fost inteles doar mesajul secundar si nu esentialul :).
Poate ca n-am fost inspirat in alegerea titlului, care vad ca indeparteaza cititorii de la ceea ce vroiam eu sa spun de fapt.

Asta nu inseamna insa ca nu sunt de acord cu opiniile exprimate :)

Kaas spunea...

:) eu azi o sa fiu iar cu rucsacul in spate intr-un loc nu strain, nici cunoscut, ci familiar...pentru mine familiar inseamna acasa. Acasa poate sa fie un loc,dar si o persoana.

Sunt mai multe idei comasate..poate ar trebui sa le dezvolti mai mult pe fiecare in parte.:)

Claudiu Crăciun spunea...

Pentru mine "acasa" inseamna nu "unde", ci "cu cine".

Cat despre rucsac, mai am 5 ore la dispozitie sa reusesc sa adorm, apoi sa ma trezesc, sa fac si rucsacul si s-o pornesc la drum (totul in acest interval de 5 ore, in coditiile in care in prezent sunt "pulbere si scama"). De data asta asa, pe fuga, plec spre Vama Veche (locur mai mult decat cunoscut).

Daca pleci de acasa, undeva trebuie sa ajungi. Ramane de vazut unde...

PS: incercare a de a "dezvolta" anumite idei duce uneori la pierderea lor. Si ma gandesc la cum se simt poetii ce scriu poezii superbe, dar apoi li se cere sa "explice" ce anume "au vrut sa zica" in poezia lor...
N-am vrut sa zic nimic mai mult decat ceea ce tocmai am zis :P

Kaas spunea...

pe ultima suta am schimbat planul si ajung la munte in loc de vama. Enjoy folk you!... I'm going home...

Nefertari Claire spunea...

Orice lucru sau persoana care odata ti-a fost “familiar” intr-o zi iti poate devein “strain” pentru simplu fapt ca atat oamenii cat si imprejurarile se schimba. Obisnuinta ne face sa traim intr-o iluzie ca totul poate ramane la fel, asa cum noi ni l-am imaginat de la bun inceput, insa intr-o zi putem descoperi ca ne-am trezit intr-o cu totul alta lume, straina de cea pe care o cunosteam noi. O veche cunostinta, prieten, iubit…odata cu trecerea timpului in mintea noastra ramane ideea despre respectiva persoana ca este in continuare exact asa cum am lasat-o noi ultima data, insa atat ea cat si noi in timp ne schimbam.
Un loc…casa parinteasca, casa bunicilor…atunci cand plecam pentru o bucata de timp lasam in urma noastra ceva…pe care in mintea noastra consideram ca nu se poate degrada cu nimic, iar cand ne vom intoarce vom gasi totul la fel. Insa mare ne este dezamagirea atunci cand ne reintoarcem sa vedem ca nu mai recunoastem mare lucru din ceea ce a fost. Pentru mine este foarte greu sa ma intorc acuma la tara, la casa bunicilor mei, pentru ca mi se pare cu totul si cu totul alt loc decat cel pe care eu il stiu cand eram acolo, pentru ca lumea s-a schimbat, pentru ca oamenii au imbatranit, pentru ca verisoarele mele au plecat la casele lor…iar eu cand ajung acolo ma vad asa cum eram atunci cand eram mica si mi se pare cu totul alta casa si alti oameni si mi-e greu sa cred ca a trecut atat de mult timp si totusi eu nu pot realiza trecerea timpului, de parca ptr mine timpul ar fi stat in loc iar restul s-a schimbat. Viata isi urmeaza cursul, indiferent ca ne place sau nu, ca realizam sau nu. Ceea ce astazi credem ca, “cunoastem”, maine s-ar putea sa ni se para cu totul si cu totul altfel.
Acasa intr-adevar reprezinta locul unde te simti iubit, protejat si alaturi de persoana pe care ti-o doresti langa tine. Oricate palate si averi poate avea un om, sufletul pe care si-l doreste langa el si care ii poate reda linistea nu il poate cumpara, adevarata “casa” se afla in puterea a doua suflete ce se doresc impreuna indiferent de loc si imprejurari.

In speranta ca nu am batut iar campii pe langa prea mult…iti doresc o saptamana frumoasa.