"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

marți, 12 ianuarie 2010

Viaţa ca o apă

Vieţile noastre sunt picături de apă care merg în acelaşi râu, spre orice fel de rai se află la capătul cascadei.

Un alt an s-a încheiat, dar viaţa îşi continuă drumul ei limpede, spre înainte, iar pe cei morţi îi lasă în urmă, la un metru în pământ. Ea poate continua nestingherită şi fără mine.
Un râu nu se opreşte din curgerea sa pentru că un strop de apă s-a tulburat. Apa curge înainte şi fie limpezeşte acel strop, fie îl face să dispară. Dar ce te faci dacă eşti un strop de rouă, limpede, ce cazi de pe frunza unei sălcii în vârtejul unui râu tulbure?
Dar lumea!? - cum este ea acum? E un râu limpede, sau unul tulbure?
Eu cred că lumea de azi este un râu tulbure, dar în care se reped mereu pârâiaşe limpezi ca lacrima. Iar cum râul e tulbure doar l-a suprafaţă (pentru că viaţa, în esenţa ei, este limpede, este pură), eu cred că mergem în direcţia cea bună.
Până când...

___________________________________
Imagine - Chema Madoz

9 comentarii:

Claudia spunea...

Timpul fericirii e inaintea caderii in rau? Sau cine stie, poate traim cu iluzia lui pana cand intr-o clipa de limpezime vom oglindi restul lumii in noi si vom crede ca am capatat in sfarsit, Sensul...

Claudiu Crăciun spunea...

Timpul fericirii este in fiecare clipa!
Fiecare din momentele pe care le traim sunt numai si numai ale noastre. Viata e formata doar din momente, din clipe care ne apartin.
Sa ne bucuram de ele. Oricand, oricum. Caci sunt ale noastre.
Iar felul in care vom trai fiecare clipa va ajuta la tulburarea sau la limpezirea Marelui Rau.

Kaas spunea...

Fiecare moment poate fi special, daca ne bucuram de el. Ma bucura tonul oarecum optimist pe care l-ai folosit. :)

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Claudia spunea...

Nu cred in optimism! Pentru ca de obicei se confunda cu superficialitatea: viata e frumoasa, cam scurta, hai sa trecem peste, maine va fi... ce niciodata! Asa ca prefer sa cred in ape tulburi si sa ma zbat cautand picaturile limpezi, decat sa descopar prea tarziu ca minciuna de sine distruge unul dintre cele mai pure sentimente: speranta.

@Anonim: Ce-ai vrut sa spui??!

Claudiu Crăciun spunea...

@ Claudia (MeetTheSun): E drept ca optimismul poate fi confundat cu superficialitatea, la fel cum gandirea rationala poate fi confundata uneori cu pesimismul.
Dar sa nu cred in ceva datorita lucrurilor cu care se confunda, mi se pare prea impins la extrem? :)
Optimismul in starea lui pura este un impuls foarte tonic pentru spirit. Optimism, dupa mine, inseamna sa stii ca totul depinde de tine, ca tot ceea ce priveste viata ta este influentat de tine prin toate deciziile pe care le-ai luat, pe care le iei si pe care le vei lua. Totul e cauza si efect iar ceea ce mi se intampla mie este un efect al unei cauze pe care cu siguranta tot eu am provocat-o, constient sau nu.
Iar asta nu are nici o legatura cu superficialitatea.
Personal, cand mi se arata un pahar pe jumatate plin, il vad asa cum e, adica "pe jumatate plin". Nu vad nici doar partea plina, nici doar pe cea goala. Ci vad ambele parti ale paharului. Si ma bucur de acel pahar asa cum e.

@ Anonim: Nici eu nu inteleg la ce "tema" te referi. Dar iti recomand sa incepi sau sa sustii si tu discutia pe tema care ti se pare interesanta. Astfel as afla exact la ce anume te referi.

Off topic: Am crezut mereu intr-o lume care nu exista si crezand in ea, am creat-o.

Claudia spunea...

@Claudiu:
Am crezut mereu intr-o lume care nu exista si crezand in ea, am creat-o. - e un offtopic bun pentru un nou... topic :)

Claudiu Crăciun spunea...

Vezi aici:
http://hoinarind-prin-viata.blogspot.com/2008/10/toamn-n-sufletul-meu.html

Printre altele, ziceam eu acolo: "Tânăr fiind (unii ar zice că şi nesocotit), am crezut mereu într-o lume care nu exista şi, crezând în ea, o cream. Inexistent e doar ceva ce nu putem dori cu suficientă tărie. Şi câte nebunii am putut să fac, în numele acestei idei! Şi pe câte drumuri care nu duceau nicăieri, m-am încăpăţânat să continui să merg! Iar toate astea, daca sunt luate în parte, fiecare nebunie şi fiecare drum ocolit, pot fi socotite pierdere de timp, opera unei minţi necugetate, dar, luate împreună, ele alcătuiesc de fapt o linie dreaptă, neabătută, care ştie că numai drumurile ocolite te fac să inaintezi pe acest pământ bolovănos. Acesta a fost şi drumul meu. Altfel n-aş fi ştiut să merg."

Mihaela spunea...

Optimismul nu este o forma de superficialitate...eu consider ca oamenii optimisti sunt mult mai motivati sa isi finalizeze activitatile cu mai mult interes si exigenta. a fi optimist nu inseamna ca treci peste anumite lucruri fara sa la rezolvi, ci ai o perspectiva pozitiva asupra intamplarilor/oamenilor/propriei persoane.

Sunt multi stropi de apa tulbure, dar nu ne obliga nimeni sa ne scaldam in ape murdare.

Eu cred ca toti suntem stropi de apa limpede, dar din cauza ego-ului si orgoliului nostru,ne "tulburam" putin cate putin. Fericirea consta in fiecare clipa, chiar si in timpul caderii in rau, poate atunci ne gasim pe noi insine, iar in suflet vom simti ce inseamna libertate; pt cadupa caderea in rau nu se va mai intampla nimic, nu ne vom mai chinui sa ramanem limpezi si nici sa ajungem undeva inotand in ape/rauri murdare.

*mi-a placut foarte mult articolul