Alina a fost elevă la un cunoscut liceu din capitală. Domnul Popescu i-a fost diriginte. El s-a ocupat de educaţia Alinei. De fapt, domnul Popescu s-a ocupat de educaţia a mii de Aline. Generaţii întregi de Aline au trecut prin mâna domnului Popescu şi au învăţat de la el cum să mintă, cum să se descurce, cum să înşele viaţa.
Domnul Popescu a protejat elevii care făceau meditaţii cu el acasă. El a scos o carte la editura mamei unui elev şi a vândut apoi cartea elevilor săi, la suprapreţ. Domnul Popescu le-a explicat elevilor că cei care nu iau numai 9 şi 10 sunt nişte rataţi care nu merită nimic. Dar, deşi ştia că elevii din clasa lui copiau la teze, nu spunea nimic ca să nu-şi strice imaginea de dascăl competent.
Există în învăţământul românesc sute, poate chiar mii de domnul Popescu. Domnul Trandafir e istorie. Legendă! Acum la modă e domnul Popescu. Profesorul care te învaţă să furi ca să ai o imagine bună. Profesorul care ridică şmecheria la rang de virtute.
Domnul Popescu distruge generaţie după generaţie. Tinerii intră în viaţă cu învăţătura putredă inoculată de un om putred.
Dar, din când în când, apare Alina. Ea simte că nu e bine. Spune că nu e corect şi e nefiresc să primească o astfel de educaţie a corupţiei.
Dar, din când în când, apare Alina. Ea simte că nu e bine. Spune că nu e corect şi e nefiresc să primească o astfel de educaţie a corupţiei.
Alina se revoltă. La festivitatea de absolvire, ea spune că sistemul de învăţământ din România este corupt. Inspectoratul şcolar declanşează o anchetă. Mai mulţi domni Popescu, având funcţii la inspectorat, cercetează cazul. Şi, să vezi minune! Nu descoperă nimic. Inspectorii spun că totul merge ca la carte şi domnul Popescu e un dascăl eminent. Acesta iese la rampă şi strigă în gura mare că e o conspiraţie împotriva sa pusă la cale de profesoara de franceză şi de profesorul de sport. Alina devine o marionetă. Scârbită, ea dă la facultate unde o aşteaptă alţi domni Popescu.
Şi astfel, ea se gândeşte cum să facă să plece din ţară.
Alina pleacă, domnul Popescu rămâne. Sistemul merge înainte. În România rămîn tot mai puţine Aline şi tot mai mulţi domni Popescu. Mai rămân şi Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Traian Băsescu*, şi mulţi alţi elevi renumiţi ai liceului la care predă domnul Popescu, care folosesc din plin lecţiile primite în tinereţe.
Mă frământă însă o întrebare. De ce foloseşte Alina expresia "domnul” când vorbeşte despre fostul ei diriginte?
__________________________________
Acest text e preluat dintr-un e-mail pe care l-am trimis unei cunoştinţe, în anul 2004, după ce am realizat că nu pot intra în licenţă datorită restanţelor... iar mesajul nu are nicio legătură cu situaţia financiară din prezent, a profesorilor.
* - (numele Victor Ponta şi Traian Băsescu le-am adăugat în prezent)