"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

marți, 9 februarie 2010

Despre fericire

FERICIREA POATE CA NU SE AFLA DECAT IN CLIPA CARE ZBOARA!



Am nevoie de oameni. Ma simt bine printre ei si ma bucur ca am descoperit ca viata poate fi frumoasa si in societatea noastra, asa cum e ea si ma bucur de asemenea ca am descoperit ca fericirea este in sufletul meu si ca putini mi-ar mai putea-o lua. Merita sa traiesti pentru fiecare lucru marunt care te face fericit.
Imi amintesc ca nu de putine ori senzatia de multumire (uneori asemanata cu fericirea) ma punea in garda deoarece consideram ca fericirea este o capcana trecatoare care ne costumeaza supararile permanente si ne face mai vulnerabili ca niciodata in fata oarbei legalitati a norocului. Dar au fost si clipe cand am uitat asta. Si m-am lasat coplesit de fericire. Si chiar daca totul s-a sfarsit pana la urma, nu pot spune ca regret - cum as putea sa regret ca am fost, odata, fericit?! Fericirea ne face mai vulnerabili? Pai si asta nu sporeste farmecul vietii? Viitorul este necunoscut. Nu exista destin, dar totusi cineva ne urmareste viata si, uneori, ne trimite semne. Destinul insa ni-l creem noi, asa cum stim. Totul se afla in clipa prezenta, in deciziile, gandurile, actiunile sau nonactiunile noastre din prezent. Si viitorul si destinul, totul. De fapt, viitorul reprezinta efectul, iar cauza se regaseste in felul cum traim prezentul, la fel cum prezentul este efectul modului in care ne-am trait trecutul. Iar faptul ca nu stim sigur ce ne asteapta, sporeste farmecul vietii. Daca am sti viitorul, acela nu ar mai fi viitorul nostru.
Are rost sa te gandesti la fericire? Poate ca nu. Fericrea este ca si sanatatea: daca nu iti da de gandit, inseamna ca o ai. Fericirea este o dihanie... cel care nu o are nu poate sti ce e, iar cel care o are nu se mai intreaba ce e. Fericirea este subiectiva, depinde de perceptia fiecaruia. Insa fericirea trebuie sa iti aduca acea stare in care simti ca ai totul, din punct de vedere material si spiritual, iar la ce nu ai ai renuntat de bunavoie si cu inima usoara. Un zambet din partea cuiva poate fi fericire; un zambet provocat de tine pe fata cuiva poate insemna fericre. Fericirea depinde de om. Fiecare o vede in felul lui. Nu putem avea decat fericirea pe care o putem intelege.
Sunt oameni care se tem de fericire. Pentru a fi fericiti ar insemna sa-si schimbe multe din obiceiurile pe care le au, iar asta ar insemna pentru ei ca-si pierd simtul identitatii. Adesea, oamenii sunt rezervati fata de lucrurile bune care le animeaza viata. Se gandesc ca e mai bine sa nu bea din cupa fericirii, pentru ca atunci cand aceasta se va goli, vor suferi cumplit. Asa e! Dar totul este o cauza a unei greseli capitale a omului - aceea ca nu poate trai clipa, fara a o infiera cu asteptarile sale pentru ziua de maine. Iar fiecare asteptare pe care si-o face omul, inseamna, implicit, dezamagire, adica suferinta. Si totusi, suferinta care urmeaza nu poate umbri fericirea care a existat. Din cauza unei posibile dezamagiri, sa nu poti fi fericit de clipa prezenta?! Ce ciudati mai suntem si noi, oamenii! De multe ori, din cauza fricii de a ne micsora, nu reusim sa crestem. Si pentru ca ne e frica de plans, nu avem curaj sa radem. Si e trist.


7 comentarii:

Anonim spunea...

" fericire-i cand iarba apare
fericirea e ca raza de soare,
intra in cort si iti mangaie fata
aerul sarat...
fericire-i o sticla de vin,
fericire e cerul senin,
intr-o zi in care ai hotarat
sa alergi pe camp...
fericire-i cand puiul de om
vrea in brate si moare de somn
fericire-i cand frunzele cad
la un picnic in parc...
fericire e cand iti-amintesti
cat de fericit esti cand iubesti
fericire e cand dormi tu la ea
kiar pe canapea... "

Claudiu Crăciun spunea...

"kiar"?!

Anonim spunea...

Greseala mea. Asta se intampla cand dai copy-paste si din graba nu mai citesti. Mi-am dat si eu sama dar prea tarziu.

Aniri spunea...

:))Anonimule, pai cum ai trimis ceva fara sa citesti? in fine

Stii ca io comentez doar la ce ma intriga, adica in mare parte sunt de acord, si ma mai iau io de chestii.Acu ca am si io blog pe aici, imi dau seama ca e cam urat, hm. Ia sa nu mai uit io sa laud:) -- chiar mi-a placut expunerea, parca te auzeam vorbind :)
Am regasit si conceptia ta cu asteptarile si suferinta;)) - ..
Totusi nu cred ca doar pentru ca nu stiu sa traiasca clipa si pentru ca se gandesc la ziua de maine, le e frica oamenilor sa se lase "fericiti" ("Asa e! Dar totul este o cauza a unei greseli capitale a omului - aceea ca nu poate trai clipa, fara a o infiera cu asteptarile sale pentru ziua de maine."). Ai zis si tu mai multe cauze, iar mie asta cu "traieste clipa" mi se pare .. nu stiu, nu neaparat strans legata de "problema". Io de ex cand am ales sa "nu traiesc clipa" am fost fericita asa, si nu cred ca as fi fost fericita invers. Stiu ca ai zis ca e subiectiva si etc, dar in fraza aia ai limitat totul la problema omului de a nu se bucura de clipa. Si nu asta mi se pare problema. Intr-adevar, sunt de acord ca n-ar trebui sa ne facem o mie de griji, si sa avem o mie de asteptari, dar nu cred ca solutia e sa ne lasam "pe aripile clipei" ca sa simtim fericirea.

Claudiu Crăciun spunea...

Eu nu am zis nimic din ce spui tu aici, Irina. Vrei sa ma combati, fiind de fapt de acord cu mine :).
Daca ai ales uneori "sa nu traiesti clipa", inseamna ca ai ales "sa faci altceva". Iar acel altceva te-a facut fericita, zici tu. deci ai ales ceea ce ai crezut ca te va face fericit si ai fost fericita. Eu insa vorbeam despre oamenii care nu aleg calea ce-i duce spre ceea ce cred ei ca inseamna fericirea.
Iar tu ai spus acelasi lucru ca mine, fara sa iti dai seama :).
Eu nu vorbeam expres de a trai clipa (caci oricat te-ai chinui sa combati asta, nu ai cum sa nu intelegi ca traiesti fiecare clipa pana in momentul in care vei muri, indiferent cum o traiesti), ci despre teama de a fi fericit, de a actiona cum crezi ca iti va fi mai bine sau de a te bucura cu adevarat de ceea ce te face fericit acum, pt ca maine s-ar putea sa nu mai fie.
Sa-ti explic ce am zis eu, de fapt, pornind de la exemplul tau, in care spui ca ai decis uneori "sa nu traiesti clipa" (ce inseamna asta de fapt, ca ai murit atata timp cat a trecut acea clipa? :) ) si ca asa ai fost fericita. Ei bine, in cazul alegerii tale, eu spuneam ca te-ai teme sa fii fericita chiar in urma deciziei de care vorbeai, de teama ca maine vei fi trista. Intelegi? ca si cum, desi n-ai fi dorit "s atraiesti clipa", cum zici tu, d eteama ca asa ai fi fost fericita ai fi trait-o, totusi.
Sau atunci cand esti pe dealurile tale, sa nu fii fericita in acea clipa cat te afli acolo, ci trista pentru ca vei sti ca a doua zi vei fi iar in Bucuresti. sau atunci cand esti pe munte, sau cand te joci cu copiii... Intelegi? Despre asta vorbeam.
Nu am zis nicaieri ca "solutia e sa ne lasam pe aripile clipei ca sa simtim fericirea." Asta ai dedus tu, in mod gresit.
Si oricum, scopul acestui text al meu a fost sa vorbesc despre fericire, nu sa dau sfaturi despre cum ar putea fi fericit fiecare in parte. Nu am dat nicaieri sfaturi. ;)
Reciteste textul si tine seama de ce am zis eu aici. Vei intelege mai bine. Nu reiese de nicaieri din cuvintele mele ce ai dedus tu.

Si da, ma bucur ca iti atrag atentia cuvintele mele :)

Aniri spunea...

Intelesesem si toate astea:) Doar ca luasem prea dur expresia cu traieste clipa, chiar ma deranjeaza (si la modul general). Tocmai, io zic mereu asta: ca nu poti sa "mori clipa" :D adica sa nu o traiesti.. Si cum ai scris acolo parea ca sustii ideea, sa te bucuri de ce aduce clipa, pur si simplu, la maxima intensitate, fara sa gandesti. Asa suna. Poate ar trebui sa formulezi altfel ca sa se inteleaga complet. Pentru ca am stabilit ca uneori nu te face fericit sa triaesti astfel momentul.
Da, uneori chiar ne mai intristam la gandul ca se va termina starea respectiva, si da.. ar trebui sa ne bucuram mai mult de ea atunci cand e:)

Claudiu Crăciun spunea...

Continui sa aduci comentarii pe langa subiect.
De unde ai dedus tu ca "suna" cum ca ar trebui sa traiesti clipa "fara sa gandesti"???
De ce as modifica un text doar pentru ca tu intelegi ceea ce eu n-am zis nicaieri?
Si ce "am stabilit"? N-am stabilit nimic, pentru ca eu n-am vorbit nicaieri despre ce pomenesti tu. Esti intr-o eroare totala la acest text, doar pentru ca "te enerveaza" o idee care nu se regaseste in cuvintele mele.

In plus, ultima ta fraza contrazice tot ce tu ai comentat pana acum. Cred ca trebuie sa-ti faci ordine in ganduri :).

Un text pe care nu putem sa-l intelegem, inseamna ca nu ne este adresat.
Eu n-am scris nimic din ce ai dedus tu, in frustrarile/enervarile tale legate de unele "idei".