Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."
sâmbătă, 25 decembrie 2010
Colind
joi, 23 decembrie 2010
Graba, sărbatorile de iarnă şi ideea de a dărui
vineri, 26 noiembrie 2010
I don't ask much...
There are no unlockable doors
There are no unwinnable wars
There are no unrightable wrongs
Or unsingable songs
There are no unbeatable odds
There are no believable gods
There are no unnameable names
Shall I say it again, YEAH
There are no impossible dreams
There are no invisible seams
Each night when the day is through
I don't ask much
I just want you
I just want you
There are no uncriminal crimes
There are no unrhymable rhymes
There are no identical twins or
forgivable sins
There are no incurable ills
There are no unkillable thrills
One thing and you know it's true,
I don't ask much
I just want you
I just want you
I just want you
I just want you
I'm sick and tired of bein' sick and tired
I used to go to bed so high and wired, YEAH - YEAH, YEAH, YEAH
I think I'll buy myself some plastic water
I guess I should have married Lennon's daughter, YEAH - YEAH, YEAH, YEAH
There are no unachievable goals
There are no unsaveable souls
No legitimate kings or queens, do
you know what I mean? YEAH
There are no indisputable truths
And there ain't no fountain of youth
Each night when the day is through,
I don't ask much
I just want you
I just want you
I just want you
I just want you
I just want you
I just want you.
YEAH, YEAH, YEAH
I just want you
I just want you,
Hey, YEAH
I just want you.
YEAH, YEAH, YEAH
I just want you, hey
I just want you
I JUST WANT YOU!
_________________________________________________________
Şi nu mă pot gândi decât la...
duminică, 21 noiembrie 2010
Fără scăpare!
joi, 18 noiembrie 2010
Omul şi câinele (aceeaşi flacără)
sâmbătă, 13 noiembrie 2010
Împăcarea
miercuri, 10 noiembrie 2010
Un om mulţumit
luni, 8 noiembrie 2010
Blestemul
marți, 2 noiembrie 2010
În bătaia vântului*
Într-adevăr, m-am trezit, şi nu mai e nici o cale să mă întorc în trecut şi să fac totul să fi fost bine. Dar pot să mă întorc (nu în timp), pur şi simplu, şi să încerc acum să mai îndrept câte ceva din tot ceea ce a fost şi poate încă mai este strâmb. Să fac să fie bine.
Un drum ce merge doar înainte şi care nu îţi oferă niciun motiv să te întorci (că ai uitat ceva, că vrei să mai revezi ceva ce ţi-a plăcut, că vrei să alegi un alt drum la intersecţia anterioară sau doar pentru a repara ceva ce iţi aminteşti că în trecerea ta ai stricat, ori pentru a saluta un om pe lângă care ai trecut uitând să o faci...), înseamnă că e o iluzie, adică un drum care nu duce nicăieri şi care te poartă pe niciunde.
Fiecare om îşi are sufletul lui, pe care nu poate să-l amestece cu altul. Doi oameni se pot îndrepta unul către celalat, pot vorbi unul cu altul şi pot fi foarte apropiaţi. Dar sufletele lor sunt ca nişte flori, fiecare a prins rădăcini în locul lui şi niciunul nu poate veni la celălalt, altminteri ar trebui să-şi părăsească rădăcina şi asta nu poate s-o facă. Florile îşi împrăştie mireasma şi sămânţa pentru că doresc foarte mult să fie împreună; dar floarea nu poate face nimic pentru ca sămânţa să ajungă la locul potrivit, acest lucru îl face vântul, iar acesta vine şi pleacă mereu cum şi când îi e voia.
Acum, afară nu bate deloc vântul. Nici măcar nu adie. Doar soarele străluceşte. Dar bate sus, pe munte. Ştiu eu sigur. Acolo sus, pe crestele încă pătate cu zăpadă. Şi l-am auzit bătând, printre vise, şi în noaptea ce tocmai a trecut.
_____________________________________________
Cuvintele scrise cu font italic şi verde reprezintă fragmente din Knulp, de Hermann Hesse.
Fotografia este realizată de Marius Florea în timp ce urcam vârful Iezerul Mare, în aprilie 2010.
* - am repostat acest text cu o singură completare (melodia din final) şi oarecum în ciuda celor care mi-au mărturisit la prima postare (6.06.2010) că n-au priceput care e legătura dintre fotografia de început şi restul textului. :)
sâmbătă, 30 octombrie 2010
De ce ţipă oamenii când sunt supăraţi?
joi, 28 octombrie 2010
Aerian (irecuperabil)
***
"Doamne, Doamne, ce ti-e si cu zilele omului, stii? Cand le ai, le ai... cand nu mai poti, nu stii ce sa faci cu ele. "
marți, 19 octombrie 2010
vineri, 15 octombrie 2010
joi, 14 octombrie 2010
Sezonul căderii...
Melodia îmi defineşte starea de spirit, iar filmul, într-un fel, mă caracterizează.
Cu fiecare cădere devin tot mai puternic datorită efortului depus pentru a mă ridica.
Uneori cad şi poate că e mai bine aşa. Dacă frunzele n-ar pica toamna, n-ar mai înmuguri proaspete, primăvară.
duminică, 12 septembrie 2010
Despre „lanţuri” rupte (şi nu numai...)
Nu mi-am amintit niciodată cum şi când a ajuns în braţele mele. Ştiu doar că eram sus, la poalele norilor, pe crestele Alpilor Transilvaniei.
Iar dimineaţa a venit cu al ei răsărit în cel mai miraculos mod cu putinţă, de parcă nu m-aş fi aşteptat să vină. Bagajul strâns, tot ce aveam purtam în spate şi gata! - am purces la drum întocmai ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
...
Întoarcerea mea bruscă a oprit-o la primul pas şi din nou mi-a apărut dreaptă, zveltă, în aşteptare, gata să se facă nevăzută. Deasupra, norii se întâlneau într-o masă de ceaţă tremurătoare, palidă, prin care ploaia razelor galbene, cernute de sus, pogora pe creştetul ei, curgea în scanteiri în josul şuviţelor, strălucea pe faţa ei în nuanţe de metal topit şi se pierdea, scânteind, în adâncimea întunecată a ochilor care, acum larg deschişi, cu pupilele lărgite, se uitau neclintit la omul ce i se oprise în cale. Şi eu mă uitam drept la ea, cucerit de un farmec care purta în el înţelesul unei rătăciri ireparabile, odată cu acea senzaţie care începe ca o alinare şi care se termină ca o lovitură, lovitura bruscă a unei emoţii noi făcându-şi drum în inima omenească, redeşteptand subit senzaţii adormite care izbucnesc într-o năvală de noi speranţe, noi temeri, noi dorinţi - şi în luptă cu vechiul tău eu.
Eu: - Cu cât distrugi mai multe lanţuri în tine, cu atât mai uşor poţi merge mai departe. Vezi tu, când rupi lacătul unei porţi depui un efort susţinut. Dar apoi mergi mai departe fără efort şi fericit că ai devenit liber. Nu trebuie să compari ceea ce va urma cu efortul iniţial de a ajunge pe o anumită cale. Ruperea lanţului este partea cea mai grea, restul e încantare. Cât despre incitare, hm... asta e benefică oricând, dacă e utilizată cu măsură. Distrugerea viselor, anularea incitării, a curiozităţii, astea pot fi chestii negative.
Tot eu: - Cu lanţuri nu cred că mai e legat nimic în mine. Adevărat e însă că mai sunt unele ziduri clădite, viguros chiar.
Acelaşi eu: - Eheee!... Dar încă n-am străbătut toate cotloanele sufletului nostru. Câte camere or fi rămas încă ferecate şi necunoscute!
Ea m-a cercetat cu o privire care a cuprins într-o scânteiere rapidă întreaga mea făptură, apoi a surâs. În frumuseţea sumbră a feţei ei, surâsul acela era ca licărirea zorilor într-o dimineaţă furtunoasă, ca prima rază de lumină de la răsărit care străbate, firavă şi pală, printre norii întunecaţi, vestitoare a răsăritului de soare şi a tunetului.
marți, 31 august 2010
Dus de val
Aş vrea să pot, dar chiar nu-mi stă în fire . ...
Nu ştiu de unde să-ncep şi unde să termin.
Mă las dus de val...
vineri, 13 august 2010
Astenie
"Trăiam în bulion, trăiam în fructe,
Trăiam în dulci latrine, duceam naive lupte.
Iubeam păianjeni fără ca să-mi pese,
Pe tăvi dormeam alături de mari fese.
Azi sunt ca o mătasă,
Doar sufletul îmi lunecă prin casă...
(bis)
Şerpi uriaşi cu fluturi calzi în gură,
Alunecă prin somn…
Însângeraţi de frăgezimea ierbii,
Pe lacuri mari, plutesc striviţi de nuferi proaspeţi cerbii.
Azi sunt ca o mătasă
Doar sufletul îmi lunecă prin casă...
(bis)
Azi sunt ca o mătasă…
Ca o mătasă…
…"
Versurile mi-au părut cunoscute de când am auzit prima dată această piesă (eram la muncă), dar nu ştiam de unde să le iau. Acasă, titlul de pe youtube m-a ajutat: aha, Brumaru! Dar stai, că nu sunt decât două versuri din poezia "Astenie" şi alea trunchiate. Si restul?!... "Şerpi uriaşi cu fluturi calzi în gură"?! Tot Burmaru, clar. Dar ce? Aşa că m-am asezat în fotoliul de pe terasa blocului neînchisă, în miez de noapte, cu Commedia dell'Arte în mână. Şi am descoperit toate poeziile ce au stat la baza versurilor acestei melodii.
În ordinea numerelor de pe tricou: "Prezentare", "Astenie" şi "Cântec de adolescent". Cu menţiunea că versurile sunt aşezate în altă formă.
Frumoasă seară! Aşezat lângă mine, bine transpirat, se afla un pahar mare de 250 ml ce conţinea un lichid rece format din 3 părţi vin alb demisec şi o parte apă minerală. Şi era rece! Şi Brumaru mă purta spre tărâmuri necunoscute...
În seara aia (adică aseară) fusesem atenţionat că or să cadă stele. Cerul împuţit al Bucureştiului nu m-a lăsat să le văd, dar cum sunt un om plin de speranţă am lăsat o galeată pe balcon.
Mă duc acum să văd dacă am strâns ceva stele...
_______________________________________________________
Referitor la melodie, mi-a plăcut mult un comentariu pe marginea ei: "dubstep, drumstep, drum&base, trip-hop, etc. nu contează ce e... rupe-ţi cabina cu ceva natural (nu shopuri) şi pune-ţi căşti de alea dop în ureche... dă-i blană şi închide ochii."
luni, 9 august 2010
Primăvară în Paris (je ne regrette rien)
Orbul nu a aflat niciodată ce scrisese ziaristul, însă noul lui anunţ spunea: “Astăzi e primavară în Paris şi eu nu o pot vedea”.
Oh non, je ne regrette rien."
De ceva vreme mă obsedează melodia asta - mai exact, de când am auzit-o pentru prima dată, live, la Romexpo.
Mai jos e varianta youtube cu traducerea în engleză. Aşa poate veti înţelege mai bine de ce mă obsedează.
Prima variantă insă se aude cel mai bine.
Recomandare: se ascultă TARE!
E posibil ca traducerea să aiba greşeli, aşa că rog cunoscătorii de germană şi engleză să mă lumineze. Dar nici o traducere în limba română nu mi-ar strica.
duminică, 25 iulie 2010
Un om... un singur om...
Iată ce gândeşte Harry după ce constată ce i s-a întâmplat:
(În oraş, pe lângă drama sentimentală trăită de un scriitor, aflăm din spusele şerifului către acesta că grănicerii vor aduce în portă şalupa lui Harry Morgan, pe care o semnalase un petrolier în larg şi că „i-au prins pe toti”, adică pe cei care au jefuit banca. Mesajul telegrafic spunea că în afară de unul toţi ceilalţi sunt morţi, dar nu se menţiona cine mai este în viaţă. În rest, nu se mai ştia nimic până la sosirea pazei de coastă cu şalupa tractată, în portul militar.)
______________________________________________
joi, 15 iulie 2010
Realitatea nu e totul
marți, 15 iunie 2010
Întrebări fără răspuns
Pe malul unui lac, sus pe munte, în mijlocul unei mulţimi de cunoştinţe vechi şi noi, cu un pahar de vin în mână şi întreaga mea viaţă compusă din amintiri în cealaltă, am dat glas unor vechi cuvinte ale lui Octavian Paler: "Nu ştiam că floarea amară a singurătăţii are, dacă o atingi pe obraz, sunetul unor paşi care pleacă".
Acum ştiu, însă.
Cineva din preajmă a întrebat, poate retoric: "de ce oare lăsăm să plece de lângă noi oamenii care ne sunt dragi?".
Răspunsul e simplu - pentru că dacă au ajuns să-şi dorească să plece nimic nu-i mai poate opri. Iar aici nu mai e vorba despre a lasă ori nu.
Unul din lucrurile învăţate în viaţă e şi faptul că e inutil să încerci să ţii lângă tine o persoană care nu-şi mai doreşte asta. E imposibil.
Dar eu am alte întrebări.
De ce, dacă ne sunt dragi, îi facem totuşi pe cei de lângă noi să îşi dorească să plece?
De ce, fiind în compania cuiva, într-un moment de supărare, credem că ne-ar fi mai bine fără acea persoană? Supărările trec, sentimentele nu...
Şi de ce plecăm, totuşi, dacă simţim regret făcând acest lucru?
De ce atunci când "venim" o facem pentru o vreme, iar când "plecăm" o facem pentru totdeauna?
De ce?
Oare am uitat ce spunea Gandhi? - "Iertarea este calitatea celor curajoşi. Doar cel care este suficient de puternic pentru a ierta o ofensă ştie să iubească".
Dar noi? Noi ce ştim?!
Paşii care au plecat sunt încă în mine. Voi fi singur abia atunci când aceşti paşi işi vor pierde cărările.
duminică, 30 mai 2010
Cine este el?
joi, 27 mai 2010
Stângul la replică. Flacăra Vieţii. „Cu timpul...”
Dar din păcate, se învaţă doar cu timpul..."
Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce-ţi doreşti, ci să-ţi doreşti ceea ce ai...
Sau, după cum spunea Sf. Augustin "fericirea este să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja"
Bag de seamă că eu nu stiu...
sâmbătă, 1 mai 2010
Rămas bun olteni dragi, bine v-am regăsit bucureşteni
Goin' down the only road I've ever known "
Cuvintele subliniate cu verde în acest text sunt linkuri către alte texte.