"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

miercuri, 13 mai 2009

Despre oameni

"Eu cred că un om este ceea ce îşi aduce aminte despre sine însuşi. Bunăoară, eu mă consider pe mine ceea ce îmi aduc aminte că sunt.
De asta uneori oamenii sunt în aparenţă schimbători sau au umori diferite. De fiecare dată îţi aduci aminte alte lucruri despre tine însuţi." Nichita Stănescu

"Un călător trecând pe lângă un mare oraş l-a întrebat pe bătrânul ce stătea pe marginea drumului:
- Cum sunt oamenii din acest oraş?
- Cum sunt cei din locul în care vii? l-a întrebat bărbatul.
- Îngrozitori, i-a răspuns călătorul. Răi, nevrednici şi detestabili din toate punctele de vedere.
- Aha!, spuse bătrânul. Aşa ţi se vor părea şi cei din acest oraş.
De-abia plecă primul călător când un al doilea se opri lângă bătrân, interogându-l cu privire la oamenii din oraşul ce se vedea în zare. Bătrânul îl întreabă şi pe acest călător despre oamenii din locurile de unde venea.
- Sunt nişte oameni buni: cinstiţi, muncitori şi foarte generoşi, i-a spus călătorul. Mi-a părut sincer rău că am plecat.
Bătrânul i-a răspuns:
- Exact aşa îi vei vedea şi pe oamenii de aici."
John C. Maxwell - C
âştigă cu oamenii

16 comentarii:

wanna-fly spunea...

In cazul asta, ce bine ca eu iubesc oamenii, si in general ii vad buni..:D
Dar cred ca e normal, atunci cand pleci dezamagit de lume, de undeva, sa speri la alt fel de oameni.. Desi cel mai probabil nu ei erau de vina, dar.. e normal sa-ti doresti mai mult, atunci cand pleci de undeva..
Oricum, am inteles ideea:D

Claudiu Crăciun spunea...

Ii iubesti pe toti? Chiar pe toti? Sau e vechea poveste: iubesc leii (ca aia traiesc in Africa), da' cainele din fata blocului il urasc, ca ma musca...
Am dat acest exemplu, pentru ca, desi tu spui ca iubesti "toti oamenii", eu stiu o multime de povesti, unele traite chiar de mine, despre oameni, pe care sunt sigur ca nu ai putea sa le asculti pana la capat...
De asemenea, ma gandisem sa pun aici, in comentarii, cateva linkuri spre filmulete cu oameni care ucid pui de foca, care jupoaie animale de vii si apoi, vii si jupuite, le pun intr-o remorca, cu oameni care ucid un om al strazii "din pricipiu", cu copii care baga intr-o plas ao pisica si apoi o invart cu o bormasina pana ii curge sange pe nas, cu oameni care arunca o pisica de la etajul 9 sa vada cum face cand atinge pamantul (si chiar filmeaza asta!), cu femei care isi ineaca pruncii nou nascuti, cu nemti care conduc cu biciul oameni dezbracati (evrei) spre camerele de gazare (zeci de mii, pe zi), cu barbati care isi bat copiii si nevestele, cu fete violate, etc. si apoi s ate invit sa povestesti cat d emult ii iubesti pe toti cei despre care am pomenit... dar m-am razgandit, pt ca am realizat ca nici macar cu gand moralizator n-as face publice asemenea fapte (filmate!!!).
Asa ca ma intreb: iubesti TOTI oamenii si urasti cainii (de exemplu), pentru ca oamenii sunt TOTI buni, sau doar pentru ca fac parte din aceeasi specie ca tine?
Stii, e ciudat sa spui ca iubesti toti oamenii, cand n-ai cunoscut nici 0,001% din ei si cand esti in stare sa urasti si sa dispretuiesti destui, chiar si din acestia extrem de putini pe care i-ai intalnit.
Sunt de acord ca in adancul sufletului lor, oamenii sunt toti la fel, dar tin sa-ti reamintesc ca prea putini au aflat asta.
Si te-as mai sfatui sa te feresti de oameni, cu mai multa atentie decat de caini... caci nu e nimic mai periculos, decat ratiunea pusa in slujba raului.
Nu spun ca toti oamenii sunt asa... slava Domnului, am intalnit destui despre care, cand povestesc in scris, scriu OM cu litere mari, dar as vrea totusi sa iti sustii punctul de vedere prin care sustii ca ii iubesti "pe toti". Sa dai un exemplu de un om care face de ras specia suprema, rationala, prin violenta nejustificata fata de alte fiinte si fata de semnei, si sa poti marturisi apoi, sincer, ca il iubesti asa cum e el, in ciuda celor facute. Sau pot sa-ti dau eu cateva filmari, sa te uiti la ele si apoi sa imi spui cat de mult iubesti, sau nu, acei oameni!

Sau, mai simplu, inchipuie-ti ca, Doamne fereste, s-ar intampla sa faci parte din randul sutelor de mii de fete si femei din intreaga lume, care au fost violate... si apoi, povesteste-mi cat l-ai iubi pe faptuitor, pt ca e om si toti oamenii sunt buni.

wanna-fly spunea...

In primul rand nu ai citit bine, am scris "iubesc oamenii" :) La modul general, in general, pe cei din jur, necunoscuti, cunoscuti etc. Am si specificat :) ca in general ii vad buni. parca io n-am cunoscut exceptii. Am spus io ca mor dupa ei, de ce dragi imi sunt?

"Stii, e ciudat sa spui ca iubesti toti oamenii, cand n-ai cunoscut nici 0,001% din ei si cand esti in stare sa urasti si sa dispretuiesti destui" -- complet eronata fraza asta:P Poate si pt ca nu cunoscut decat o mica parte am spus ca ii iubesc, in general. Adica pornesc de la ideea ca e bun, am incredere in el. Poate si dupa ce ma dezamageste. Vroiam sa spun ca am viziunea asta, si nu-s pornita, ca multi "romanii sunt naspa, pacat ca romania e locuita etc" Intelegi? De fapt, asta e si legatura cu textul tau, ca vazandu-i asa pe oameni, si acolo unde voi pleca, ii voi vedea la fel. Despre asta era vorba, nu? Si eu nu-i vad in primul rand pe aia rai pe care i-ai insirat, si in general am evitat (desi cunosc si sunt constienta de situatie) "stirile negre". Nu ma pasioneaza.. Imi ajunge sa stiu ca din pacate, sunt si oameni asa. Si evident, nu am nevoie de clipurile tale :)

"Si te-as mai sfatui sa te feresti de oameni, cu mai multa atentie decat de caini. " -- ma sfatuiesti degeaba... Nu vreau sa respect asa ceva.. Oricat rau mi-au facut unii, nu m-as feri in viata mea de oameni, nu sunt precauta din punctul asta de vedere. Sa ma faca sa sufar! Poate ca nu ii voi mai simti aproape, dar asta cu siguranta nu ma va face sa am alta parere sau sa nu ma incred si sa iubesc oamenii... Cat despre caini, mereu ma voi feri mai mult de ei, decat de oameni. Cum ar spune tata: "cainii, dusmanii omului" :)).

"Nu spun ca toti oamenii sunt asa. (..) scriu OM cu litere mari" -- Ei, deci tu cand vei pleca undeva, tot asa ii vei vedea:) prea putini cu adevarat oameni, nu? Ei bine, imi pare rau ca prea putini realizeaza cati oameni incredibili de buni, care ar rabda (si rabda) de foame, ca sa-ti dea tie - nici macar ruda- cate ceva.. Si sa fie in acelasi timp atat de smeriti si sa regrete ca nu te pot ajuta mai mult... Uite un avantaj al legaturii mele cu "religia" (nu pot sa spun cu biserica, ca de fapt cazurile -multe chiar si intr-un cerc restrans, gen: certierul meu- sunt cunoscute prin mama.. ) In fine, ideea ea ca mie imi este fooooarte bine observand mult mai repede si mai des oamenii buni, decat scotand mereu la iveala defectele oamenilor.
A, si.. nu, nu cred ca as putea uri... Cred ca aveam pe cine, dar din fericire supararea o uit repede, si caut intotdeauna apropierea, dragostea..

Iar partea cu violu, probabil are cauze mai multe.. Sunt si unele care nu tin de noi, si legat de asta trebuie sa-I multumesc numai lui Dumnezeu ca ne pazeste :)

Am obs ca iti place sa-ti faci o idee in cap despre cum gandeste celalalt, bine mulata pe cum NU gandesti tu, si asa iti vin multe contra-argumente, contradictii, in minte.. Daca ai vedea oamenii mai buni, n-ai mai sari mereu pe ei :P Macar atunci cand saracii, nu fac nici un rau, si nu se lauda.. (chiar, legat de faza cu leii. Aia cu saritu in lac, in tineretului, o inteleg.Dar iti place sa faci legaturi d-astea, acuma gata: ma laud ca iubesc oamenii. Nu nene... E o constatare generala, a vietii mele de zi cu zi.. Daca te deranjeaza, imi pare rau. Eu una n-o regret :) Si e foarte bine fondata :) )

wanna-fly spunea...

mor dupa ele* (dupa exceptii)
cati oameni incredibili de buni exista*

Claudiu Crăciun spunea...

Deci, ai confirmat ceea ce deja banuiam :) : ca tu "iubesti" o parte din oameni, pe aia pe care i-ai descoperit "incredibil de buni". de ce am dedus eu "toti oamenii"? Pai, de obicei, cand spui ca iubesti cainii, nu se subintelege ca iubesti doar cainele tau, ci ca iubesti, in general, aceasta rasa.
Eu intrebam doar asa, general: iubesti oamenii, in general, pt ca fac parte din aceeasi rasa cu tine, "rasa suprema", "fiii lui Dumnezeu", sau ii iubesti pt ceea ce sunt? Caci tocmai ce ai zis ca exceptiile sunt cazurile de oameni foarte buni, nu foarte rai.
la asta se rezuma tot comentariul meu anterior.
Contatarea ta e "foarte bine fondata" in ceea ce priveste cazurile d eoameni foarte buni, despre care ai auzit. Dar tu ai zis ca iubesti oamenii, si prin asta eu inteleg ca te referi la acele fiinte care depasesc 7 miliarde...
Spuneai mai sus ceva de romani... eu nu am crezut ca te referi la grupuri izolate sau determinate.
Repet, daca spui ca iubesti cainii, nu voi subintelege ca de fapt iubesti doar cainii tai. Daca am inteles gresit, imi cer la randul meu, scuze.

Si s ate fereasca Dumnezeu, in continuare, de ce pot face oamenii (unii dintre ei).

PS: Inca nu m-ai lamurit :). E exact cum am zis... iubesti doar exemplarele frumoase de oameni. Ce ramane cu ceilalti, cum "ii iubesti" pe cei de care am amintit? Ca ai zis ca parerea ta ca "iubesti oamenii" e bine fondata.
Fondeaza-ma si pe mine :P

wanna-fly spunea...

Doamne, deci esti complet pornit, sau nu stiu care e faza... Am explicat perfect totul, dar tu intelegi ce vrei. Si nu am de gand sa ma incep sa ma enervez, am fost f logica si explicativa prima oara, si daca cineva citeste comentariile noastre poate sa-ti explice f bine cum gandesc si cat am argumentat :)
repet, am spus ca iubesc oamenii, in genral. NU, nu acei buni sunt exceptiile. Ii iubesc pentru ca sunt oameni, dar si pentru ce sunt.. :) Si cu asta inchei, nu stiu daca e cineva care poate sa poarte cu tine o discutie mai lunga in contradictoriu fara s ase enevreze, pentru ca mereu rastalmacesti si nu mai supooooooooort!

Claudiu Crăciun spunea...

Deci iubesti un violator, un criminal, un pedofil sau vreun traficant de carne vie, pt ceea ce este!?
Ce altceva as putea intelege eu din "Ii iubesc pentru ca sunt oameni, dar si pentru ce sunt"? Ok, inteleg, pe cei buni si omenosi ii iubesti pt ceea ce sunt, dar pe cei amintiti mai sus, pt ce ii iubesti? Asta nu pricep. Desi zici ca m-ai lamurit. Da un copy-paste la acele cuvinte lamuritoare, poate nu le vad eu!

Imi spui ca daca as vedea oamenii "mai buni, n-as mai sari asa pe ei"! Pe cine am sarit? !!??
Nu pot sa-i vad altfel decat sunt. pe cei buni, ii vad buni, pe cei rai, ii vad rai. Nu pot vedea intr-un pedofil, violator sau criminal in serie, sau intr-unul care isi cladeste averea pe cadavrele celor ce ii stau in cale si ale familiilor lor, buni. Nu pot sa-i vad buni si, implicit, nu pot sa-i iubesc, pe cei care nu dau 2 bani pe semenii lor, sau pe alte fiinte. Si cu atat mai rau ca sunt oameni! Au ratiune si constiinta, dar se poarta ca animalele! Vezi-i tu buni si iubeste-i, daca poti. Numai Dumnezeu sa-ti ajute sa nu le iesi in cale!

Vezi tu, daca exista oameni incredibil de buni, asta nu implica o obligatie pt mine, pt a-i iubi si pe cei mai dezgustatori si gretosi.
daca tie nu ti s-au intamplat lucruri rele, din partea oamenilor, atunci fii fericita! Dar nu uita ca asta inseamna ignoranta: tu ii iubesti pe oameni, desi unii oameni au distrus si distrug vietile altor semeni; ii iubesti pe oameni, dar inchizi tv-ul sau schimbi postul, cand e vorba de atrocitati facute de oameni. Caci nu poti sustine ca iubesti toate exemplarele unei specii, fie ea si specia umana, doar pt ca unii din ei sunt aproape perfecti!
Si daca asupra acestui punct de vedere nu ne intelegem, atunci nu mai are rost sa continuam.

daca ii iubesti pe oameni "pt ceea ce sunt", de ce nu vrei sa-ti trimit linkurile de care ziceam, cu imagini despre ce fac unii oameni?
Tu iubesti ideea de om, facand abstractie de fiecare individ in parte. iar asta nu e bine!
Abia cand vei putea spune ca ii iubesti chiar si pe cei care te lovesc cu biciul si iti pregatesc moartea, si privesc cu entuziasm cum esti dusa spre moarte, asa cum i-a iubit Iisus pe calaii lui si le-a cerut iertarea in fata Domnului, abia atunci pot sustine si eu ca intradevar, tu esti unul din acei oameni care iubeste cu adevarat omenirea si fiecare om in parte, indiferent cum e el.
Pana atunci, tot restul sunt doar vorbe in vant.

wanna-fly spunea...

Bineinteles ca nu mai citesc ultimul comentariu al tau. Si stiu ca si dupa asta al meu vei mai scrie unul: vroiam doar sa mentionez ca daca esti ultimul care zice ceva, nu inseamna ca are dreptate... :) punct.

radu spunea...

Sa inteleg ca daca ai pus punct si daca ai fost ultima care a scris ceva, inseamna ca tu ai avut dreptate?
Ma bag si eu k musca in lapte (sa nu zic altfel :)), dar observ ca aici nu e vorba despre cine are sau nu dreptate, ci despre o neintelegere: tu n-ai inteles ce vrea omul de la tine. Ai explicat cum ca i-ai iubi pe oameni pentru ca sunt unii axtraordinar de buni, si, ziceai tu "Ii iubesc pentru ca sunt oameni, dar si pentru ce sunt.. :) Si cu asta inchei,". Dar ma vad nevoit sa preiau si eu nedumerirea autorului acestui text: ce se intampla cu cei care nu sunt oameni buni, frumosi, omenosi, etc? Ii iubesti si pe ei, tot pentru ceea ce sunt? sau cum? Ca vad ca inca n-ai raspuns la aceasta intrebare, care, de fapt, pare a fi marul discordiei.

Sincer, nu vad ce n-ai inteles din ce s-a chinuit omul acesta sa spuna... uite ce limpede vorbea:"Nu pot sa-i vad altfel decat sunt. pe cei buni, ii vad buni, pe cei rai, ii vad rai." Simplu. Tu ii vezi cumva altfel? ii vezi buni, chiar si pe cei care nu sunt? Ii iubesti pentru ce sunt, chiar si pe criminali? Si sunt perfect de acord cu continuarea citatului de mai sus "Nu pot sa-i vad buni si, implicit, nu pot sa-i iubesc, pe cei" care sunt rai. Si cred ca de aici se trage marea neintelegere... caci tu sustii ca iubesti oamenii, in general (dar nu poti sa explici cum ii iubesti pe cei rai), iar noi, oamenii "in general", sustinem ca ii iubim decat pe acei exponenti ai rasei noastre, care merita asta.

Cat despre "nu stiu daca e cineva care poate sa poarte cu tine o discutie mai lunga in contradictoriu fara s ase enevreze, pentru ca mereu rastalmacesti si nu mai supooooooooort!" tin sa spun si eu doua lucruri:
1. Bea un ceai de tei sau sunatoare, ca face bine la nervi, te linisteste.
2. Mi-am mai aruncat ochii pe acest blog, caci unele lucruri mi se par interesante, si am gasit pe aici mai multe discutii in contradictoriu lungi, in care nu s-a enervat nimeni, ci s-au purtat civilizat. Asa ca s-ar putea ca problema sa fie in ograda la tine.
Caci sincer, nu inteleg ce nu mai "supooooorti"?

Citeste acolo ce spune omul despre exemplul cu Iisus, ca le zice bine, incearca sa intelegi ce vrea de la tine si explica-i acel lucru, si nu te mai enerva, ca nu ti-a facut nimeni nimic.
Cred :)

A, si inca ceva: de ce doar "vrei sa zbori"? de ce nu reusesti? ce te retine?

wanna-fly spunea...

:)) tare radu:)

Cine a zis ca nu reusesc? Ar fi trebuit sa scriu "wannaflyandido" ? sau cum?
Si da, uneori nu reusesc:) Dar nici nu stii la ce fel de zbor ma refer, ca sa poti sa zici...

Si referitor la restul, nu, n-am de gand sa citesc ce-a mai scris el,ca tin la sanatatea mea:D

Si de fapt totul a inteles de la o neintelegere a lui:) Nu a mea. Eu am scris ca iubesc oamenii in general si el scrie 30 de pagini cu nu stiu ce nelamuriri? God.

Si am pus punct, in sensul ca nu mai am de gand sa continui. Nu ca n-ar mai putea el, sau as avea dreptate. pt ca n-am zis ca am dreptate, pt ca nu e vorba de nimic. E vorba ca el rastalmaceste vorbele mele.

Si acu am raspuns ca sa nu credeti ca fug, sau ca tacerea mea inseamna ceva ;))

Mersi pentru recomandarea cu ceaiul, la modul cel mai sincer, cred ca o sa imi iau o cutie, si imi fac repede pe viitor. Pentru ca nu vreau sa mor de nervi...

Claudiu Crăciun spunea...

Multumesc pentru agresivitate, Irina. Probabil ca merit acest ton, aceasta atitudine, nu?

@radu: aceleasi nelamuriri ca si tine, aveam si eu. dar am renuntat sa mai sper ca, poate, voi fi lamurit.

Regret doar ca nu suntem in stare macar sa ne pastram calmul si ratiunea, tunci cand avem o disputa de idei. Ca ne dispera faptul ca altcineva nu intelege ce vrem sa spunem. Si ajungem sa nu mai "supoooooooortam".
Sunt mereu interesat de opiniile altora, chiar vehement exprimate, atata timp cat pot sa le inteleg si cat nu se ajunge la agresivitate si jigniri. Neputinta te face sa jignesti. Iar injuriile, din cate stiu eu, nu sunt schimburi de idei, ci doar un semn al lipsei de ratiune.

Linistea muntilor sa poposeasca in sufletele noastre.

radu spunea...

Stai linistit, claudiu, am sa pot trai si nelamurit :). am eu nelamuriri mult mai mari, in viata mea si, uite, continui sa traiesc.
Dar cat de frumos suna ultima propozitie! Cat mi-as dori sa cunosc si eu linistea muntilor, despre care vorbesti.

@wanna-fly: In ceea ce priveste ceaiul... ala era doar punctul 1 :). Dar punctul 2 era esenta, in comentariul meu.

Mi se pare interesant ca esti plina de nervi ca cineva iti rastalmaceste cuvintele, cand de fapt si tu faci la fel - acorzi atentie doar acelor cuvinte care iti convin.
Apoi, inseamna ca si eu ti-am rastalmacit cuvintele, ca am avut aceleasi nelamuriri. Si daca e asa, inseamna ca iti trebuie cantitate dubla de ceai, caci probabil te voi enerva si eu.
Tu spui ca iubesti oamenii "in general", iar el spune ca oamenii, "in general" sunt si buni, si rai. Mi se pare cat se poate de pertinenta intrebarea lui: cum poti sa ii iubesti pe cei rai? Nu zic ca e imposibil, cum a zis si Claudiu, Iisus a putut sa faca asta. dar tu, chiar poti? E o intrebare de bun simt, iar tu trebuia sa vii cu argumentele. Nu cu exemple de oameni buni de care ai auzit pe la biserici. Stim cu totii ca exista si oameni buni, si oameni rai.
repet o chestie pe care ai trecut-o cu vederea: cand spui "Ii iubesc pentru ca sunt oameni, dar si pentru ce sunt", daca celalat intreaba daca pe criminali ii iubesti pentru ceea ce sunt, nu inseamna ca iti rastalmaceste cuvintele. Pentru ca, de fapt, cam asta ai zis ;)
Daca nu doresti sa lamuresti o neintelegere, atunci de ce ajungi sa spui ca nu mai "supoooooooorti" ca esti neinteleasa? Nimeni nu-ti rastalmaceste cuvintele. Eu vad aici doar ce ai spus tu. Si nu port ochelari!

Si acum, inca ceva. Chiar vrei sa te cred ca nu citesti ce a scris? daca n-ai citi, de ce ai mai fi revenit pe aceasta pagina, sa vezi comentariul meu? Eu stiu asa, daca ceva ma enerveaza, nu mai "calc" pe acolo. Tu, de ce revii?
Eu cred ca citesti ;) (desi parerea mea nu conteaza)

PS: pe marginea acestui subiect, ar trebui sa-l rugam pe Mircea Cartarescu sa scrie si o carte "De ce iubim oamenii" :)

radu spunea...

si inca ceva... nu e de vina nimeni, daca o persoana are nervi. devina poate fi doar isteria.
cum am mai putea noi crede ca, intradevar, iubesti oamenii "in general", cand, iata, ajungi in pragul isteriei si deja nu mai suporti un om, doar pentru ca nu a inteles ce ai vrut sa spui?
dar daca te ... sau ... ... ... ori ... ... tie sau familiei tale ... ... etc. ??

Iubesti oamenii, dar dispretuiesti atat de mult un om doar pentru ca nu intelege ce vrei sa spui, incat nici nu te mai intereseaza ce spune... si, din cate inteleg, il mai si cunosti! Mai gandeste-te!

Claudiu Crăciun spunea...

Sper, din nou, sa pastram simtul ratiunii si sa comunicam fara ironii sau jigniri indirecte.

Radu, in primul rand iti multumesc ac acorzi atentie blogului meu, dar... as vrea sa stiu si eu daca ne cunoastem :). Stiu doar 2 radu si nu pari a fi vreunul dintre ei :D.
Acum, la intrebarea "de ce iubim oamenii", eu as raspunde cam asa: Iubesc oamenii, in general, ca specie, pentru latura lor divina, pentru ca in adancul sufletului sunt toti la fel, au acelasi miez, dar inca n-au aflat toti asta, pentru ca ideea de Dumnezeu nu poate exista fara oameni, precum si pentru ceea ce ar putea fiecare in parte sa devina si ceea ce ii diferentiaza de celelalte specii. Dar, individual, nu-i pot iubi pe cei rai, demonici, etc. Iubesc specia umana din care fac parte, pt latura ei divina, dar nu iubesc "toti oamenii". Pentru ca nu toti merita!
Insa, dupa cum spunea un amic, la o intrebare nu poti da decat raspunsul pe care il intelegi.

radu spunea...

Imi place acest raspuns. Dar, desi acum il inteleg, eu n-as fi putut sa-l formulez. Raspunsul e obiectiv: iubesti specia umana pentru latura ei divina, pentru ca Dumnezeu nu poate exista fara oameni (asta chiar imi place!), pentru sufletul unic, nu pentru ca exista unele exemplare model (cum a zis wanna-fly, raspuns subiectiv, care naste nedumeriri - dar cu cei rai cum ramane!?). Bun raspuns.
As vrea sa cred ca si wanna-fly a vrut sa spuna acelasi lucru, doar ca n-a putut, ca si mine, dar am indoieli, pentru ca ea a mentionat ca "in general ii vede buni, pe oameni, iar asta e ignoranta. Ii vede buni, in general, doar pentru ca n-a avut contact cu cei rai (inca).
Eu, insa, fac parte dintr-o categorie mai aparte, a acelora care spun si cred: "Dumnezeu iarta, eu nu!".
Puteti sa ma judecati, dar va doresc sa nu traiti ce am trait eu.

PS: nu ne cunoastem personal, dar, de ceva vreme, citesc relativ constant ce scrii pe aici.

Claudiu Crăciun spunea...

Nimeni nu judeca pe nimeni, Radu. Nimeni nu are acest drept. Poate sa te judece doar cel ce va trai viata ta, macar pentru o luna.

Dar nu te cred cand spui ca ti-ai dori sa cunosti linistea muntilor :). Caci daca ti-ai dori cu adevarat, n-ar avea ce sa te opreasca.