"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

luni, 28 iulie 2008

Decalogul lui Paler

"Prima porunca: Sa astepti oricat.
A doua porunca: Sa astepti orice.
A treia porunca: Sa nu-ti amintesti, in schimb, orice. Nu sunt bune decat amintirile care te ajuta sa traiesti in prezent.
A patra porunca: Sa nu numeri zilele.
A cincea porunca: Sa nu uiti ca orice asteptare e provizorie, chiar daca dureaza toata viata.
A sasea porunca: Repeta ca nu exista pustiu. Exista doar incapacitatea noastra de a umple golul in care traim.
A saptea porunca: Nu pune in aceeasi oala si rugaciunea si pe Dumnezeu. Rugaciunea este uneori o forma de a spera a celui ce nu indrazneste sa spere singur.
A opta porunca: Daca gandul asta te ajuta, nu cauta sa recunosti ca speri neavand altceva mai bun de facut sau chiar pentru a te feri de urmarile faptului ca nu faci nmic.
A noua porunca: Binecuvanteaza ocazia de a-ti apartine in intregime. Singuratatea e o tarfa care nu te invinuieste ca esti egoist.
A zecea porunca: Aminteste-ti ca paradisul a fost, aproape sigur, intr-o grota."
Fragment din "Viata pe un peron", de Octavian Paler
Daca mi-ar cere cineva sa citez un fragment care mi-a placut cel mai mult din aceasta carte, i-as cita intreaga carte.

4 comentarii:

Anonim spunea...

da prietene, ai dreptate. este cel mai frumos citat, si daca am reusi sa respectam macar o parte din aceste porunci....

Anonim spunea...

..."Pustiul a adunat în mine toxine pe care nu le pot elimina decît vorbind... Şi chiar mă întreb uneori dacă desti¬nul meu nu s-a născut din cuvinte. Eu însumi par produsul cuvintelor mele... Nu remarcaţi? Pădurea, peronul, gara, mlaştina, cobra... Numai cuvinte. Mă mişc, am impresia, într-o lume de cuvinte care mă înfăşoară cu tentaculele lor... Oare şi tristeţea, dom¬nilor, să fie un simplu cuvînt?..."

Claudiu Crăciun spunea...

"Domnule profesor, ai grija la porunca a sasea..."

Mircea Ordean spunea...

Nu sînt un fan Paler...

Poate-i o figură de stil ce-mi scapă, dar amintirea a ceva este un proces inconștient, care nu te întreabă de vrei să iasă.
Iese și gata.