"Suntem trecători! Dar ştim, în trecerea noastră, să săpăm urme adânci în sufletele unor străini."
Nu scriu aici pentru că vreau să zgudui sau să impresionez lumea cu ideile mele... scriu doar pentru a nu lăsa să se piardă ceea ce se află în mine, la un moment dat. Peste ani, cuvintele mele de aici îmi vor arăta calea pe care am mers.

Sau, cum spunea Bernanos: "Nu știu pentru cine scriu, dar știu de ce scriu. Scriu ca să mă justific. În ochii cui? Am spus-o deja, dar înfrunt ridicolul de a mai spune-o odată: în ochii copilului care am fost."

luni, 21 mai 2007

Recomandare

Nu in profesia noastra, ci in noi zace mizeria pe care n-o putem invinge. Care om pe lume, daca se apuca de o meserie, de o arta sau de oricare alta ocupatie, fara nici o tragere de inima, n-ar gasi-o de neindurat? Cel ce s-a nascut cu un talent gaseste in exercitarea lui cea mai frumoasa existenta. Nimic nu-i lipsit de greutati pe pamant; numai elanul interior, placerea, dragostea ne ajuta sa invingem obstacolele, sa deschidem o cale noua si sa ne ridicam deasupra cercului ingust, in care ceilalti se zbat mizerabil. In fiecare om palpaie o scanteie care, daca nu e hranita, daca nu e atatata, se acopera de cenusa tot mai deasa a nevoilor meschine si a indiferentei, si totusi nu se stinge decat foarte tarziu, sau deloc. Au existat si oameni intr-atat de lipsiti de simtul vietii, incat au considerat existenta si fiinta muritorilor un nimic, doar mizerie si pulbere. Dar daca pieptul nostru s-ar incalzi de focul pasiunii, daca entuziasmul ce vine din adancul fiintei ar radia in toata faptura noastra, daca tonul vocii si vorbele de pe buzele noastre ar fi fermecatoare de auzit, daca ne-am cunoaste pe noi insine pana in strafunduri, atunci sigur ca am gasi mijlocul si prilejul de a patrunde in inima celorlalti.

Omul e atat de inclinat sa se ocupe de lucruri vulgare, spiritul si simturile i se tocesc atat de usor fata de impresiile de frumusete si perfectiune, incat trebuie sa-si pastreze prin toate mijloacele facultatea de a le simti. Caci nimeni nu se poate lipsi cu totul de o asemenea desfatare si doar din neobisnuinta de a asculta ceva de calitate atatia oameni se multumesc cu nerozii si lucruri sarbede, numai sa fie ceva nou. In fiecare zi ar trebui sa ascultam o melodie buna, sa citim o poezie buna, sa contemplam un tablou de valoare si, daca ar fi cu putinta, sa rostim cateva cuvinte intelepte.

Si sa nu uitam ca faptul implinit are o putere de neinvins asupra celor mai multe firi si, dupa ce lucrul s-a intamplat, ceea ce parea de naingaduit isi gaseste imediat loc printre faptele obisnuite.

duminică, 6 mai 2007

Iubirea nu este o moneda!

Toate sentimentele pot duce la iubire, la pasiune, toate: ura, mila, nepasarea, veneratia, prietenia, teama, chiar dispretul. Da, toate sentimentele... exceptand unul singur: recunostinta. Recunostinta este o datorie; toti oamenii isi platesc datoriile... dar iubirea nu este o moneda.
***

Dragostea nu este in celalalt, este in noi insine; noi o trezim! Dar pentru trezirea asta, avem nevoie de altcineva. Universul are sens doar cand avem cu cine sa ne impartasim emotiile.